Doorgaan naar hoofdcontent

Basis verse pasta

Hallo allemaal,

In dit stuk ga ik jullie een snelcursus pasta maken geven. Pasta is heel lang mijn lievelings-eten geweest, het is op elk moment van de dag lekker en super eenvoudig te maken. zeker na een flink stuk op de racefiets gezeten te hebben lust ik altijd wel een bord pasta.

Het enige nadeel van zelf pasta maken is datje een pastamachine moet hebben. Deze zijn nieuw best duur maar als je ze tweedehands koopt kan het wel meevallen. Ik liep er zelf toevallig tegen aan tijdens Koninginnedag vorig jaar, maar misschien heeft je moeder of je oma er nog eentje achterin de kast staan.

Dan is er altijd de discussie over welke soort bloem je moet gebruiken, veel recepten zeggen dat je typo 00 moet hebben maar die heb ik nog nooit kunnen vinden hier in Nederland (in een gewone mensen winkel tenminste). Je kunt ook 1 deel griesmeel van durumtarwe gebruiken en 3 delen bloem. Ik koop vaak durumtarwe die kun je gewoon bij de Turkse winkel krijgen.

Je kunt de hoeveelheden van pasta heel makkelijk aanpassen.

Wat we nodig hebben voor pastadeeg voor ongeveer 2 personen:
*200 gr durumtarwe of bloem
*2 eieren
*snufje zout
*scheutje olijfolie

Neem een schaal waar je goed in kan met je handen want het eerste stuk zul je met de hand moeten kneden. We beginnen met de bloem en voegen 2 eieren toe, een snufje zout en een scheutje olie.
Kneed alles goed door elkaar tot een goede bol, soms is het nog te droog en dan doe ik er nog een ei bij, als hij dan weer te plakkerig wordt kun je er weer een klein beetje bloem bij doen.

Als je deeg mooi is geworden rol je hem in plasticfolie en leg je hem in de koelkast voor zo'n 20 minuten.
Ondertussen installeer je op de eettafel of het aanrechtblad je pastamachine, zorg dat je werkoppervlak goed schoon is (of je wilt pasta met nog wat restjes van het ontbijt van je huisgenoot eten). Hou de zak met bloem in de buurt want die zul je nodig hebben. Pasta maken is ook een geschikt klusje voor 2 mensen, ik heb mezelf een lijmklem cadeau gedaan zodat ik in mijn eentje pasta kan maken. De lijmklem kun je de pastamachine gewoon aan de eettafel vast schroeven en draaien maar.

Wanneer het pastadeeg is afgekoeld delen we het in twee stukken. Het stuk wat we gaan gebruiken druk je met je handen een beetje uit en draai (prop) je door de machine die op de wijdste stand staat. Het is heel normaal dat je eerste paar keer je deeg vol met gaten zit en het helemaal uit elkaar valt. Pasta heeft tijd nodig om de gluten te laten rekken en zo een mooie pasta te vormen. Goed je eerste keer er doorheen was waarschijnlijk rampzalig en een klieder zooi. Geen paniek, bestuif je pasta met wat bloem, vrouw hem (zo ver mogelijk is) dubbel en draai hem er weer doorheen. Blijf dit herhalen tot je een mooie plak krijgt, zet telkens je machine wat kleiner.
pasta draaien

! Tip van mij, plak het einde en het begin aan elkaar zodra dat mogelijk is, je kunt dan heel makkelijk met een hand draaien en de andere kan je deeg ondersteunen. je merkt vanzelf dat je lus steeds groter word naarmate je machine op een dunnere stand zet. Je kunt pasta ook te veel rekken waardoor hij taai wordt, pas dus op met te enthousiast draaien!

Als je pasta mooi zacht en elastisch is snij je hem op het formaat wat je nodig hebt. Let wel op dat je de pasta slieren niet te lang maakt want dan wordt het één grote klont in de pan (ik heb eens gedacht dat het heel stoer was om spaghetti van 1 meter te maken maar dat is verre van handig!). Verse pasta hoef je maar enkele minuten te laten koken, hou het dan ook goed in de gaten.
pasta drogen

Vers pastadeeg is ongeveer een week houdbaar in de koelkast, ook kun je het laten drogen en dan heb je gewone pasta zoals je in de winkel kunt krijgen. Maar dan veel lekkerder natuurlijk want hij is zelfgemaakt!
Je kunt je pasta ook bewaren door hem te laten drogen, klerenhangers zijn dan ook perfect om je pasta aan te laten drogen.

Veel plezier er mee!

Liefs Fleur


Reacties

Populaire posts van deze blog

Kaapse Raasdonders

Dit is geen recept dat het van zijn looks moet hebben. Ik heb voor het eerst gehoord van dit onooglijke prutje in Otje van Annie M.G. Schmidt, daarin riep een kapitein altijd om Kaapse Raasdonders. Op de Boeroe eten we vaak bonen en van de restjes heb ik een keer Kaapse Raasdonders gemaakt. Het is perfect voor de dagen waarop je hard gewerkt hebt (of nog moet werken) en je geen zin hebt om naar de winkel te gaan. Het gaat rechtstreeks van de voorraadkast in de pan en hop op je bord. Simpel eten, maar vullend en gezond! Je hoeft niets precies af te meten, de lijst hieronder heb ik ook maar achteraf bedacht. Het is een recept voor één persoon, dus neem precies zoveel van alles als je zin hebt. Wij hebben geïnvesteerd in hele goede biologische olijfolie en dat maakt alle gerechten helemaal af. Als je de prijs ziet verklaar je me voor gek, maar alles en dan bedoel ik ook alles wordt veel lekkerder met goede olie: brood, aardappels, salades, pasta... En het is nog goed voor je ook.  I...

Welkom op de Boeroe!

Beste lezers, Jullie zullen je wel afvragen wat jullie hier doen en wat wij (Fleur en Rinke) nou weer hebben verzonnen. Dat zullen we hier eens netjes uitleggen. Vanavond, tijdens het eten van Fleurs eerste zelfgemaakte risotto kwamen we er achter dat we een hele lijst Boeroerecepten hebben verzameld. Eten is bij ons heel erg belangrijk, wij leven namelijk volgens het Elsie Scheel regime (voor meer informatie zie: Het Elsie Scheel-regime.  NRC Handelsblad 19 en 20 januari 2013, LUX liefde en puzzels.) Het is voor ons uiterst belangrijk om vooral heel erg lekker te eten, met mayonaise, taart, gebakken aardappels en room. Maar dan wel biologische room. Wij doen niet aan de lijn, maar koken wel vaak biologisch en zonder vlees. De lijn is om was aan op te hangen!  Terug naar de belangrijke zaken, we waren aan het eten, en die risotto was zo lekker dat we het wel moesten delen met de buitenwereld! Wij meiden op De Boeroe, Anna Maria en Maartje horen daar ook bij (al typen zij...

moeders stoofvlees

Stoofvlees is natuurlijk een echte winterhap maar aangezien de lente zich weer heeft verstopt en mijn broer op bezoek komt ga ik hem en mezelf verassen met mama's heerlijke stoofvlees. Het heeft lang geduurd tot ik het echt kon waarderen, als kind maak je van die vieze uilenballen van het vlees. Totdat ik ging zeilen, na 80 dagen op zee was ik hongerig en moe. Er is dan ook geen beter medicijn dan stoofvlees maar dan wel die van mijn moeder. Niemand maakt hem zo lekker, er zijn twee geheime ingrediënten dat is liefde en heel veel tijd (3 dagen). En dan is het echt hemels zacht, als boter die op je tong smelt. Terwijl ik dit typ ruik ik het vlees al, mijn huisgenoten worden altijd blij als ze dit ruiken want dat betekend namelijk feest! voor een grote pan (5 personen)  hebben we nodig *ongeveer een kilo runderlappen met een randje vet  *2 uien gesnipperd *2 teentjes knoflook in stukjes *een flink glas rode wijn *een scheut ketjap manis *een scheut o...