Doorgaan naar hoofdcontent

Courgettesoep

Nog zo'n gerecht voor door de week, bomvol groenten en zonder room! Toen ik net op kamers ging kreeg ik dit recept van Loes, die dit vroeger vaak voor mij maakte. Deze hoeveelheid is als maaltijd genoeg voor twee, of als voorgerecht voor 4. Ik maak de soep vaak voor mijzelf alleen en vries de rest in of bewaar het in de pan voor de volgende dag. Het geheim is de aardappel die je eventjes mee kookt. Die bindt de soep en maakt 'm heerlijk romig. Verder kun je de soep afmaken met wat je maar wilt, neem bijvoorbeeld gerookte kip, roomkaas, zachte geitenkaas en verse kruiden. Laat dan de oregano en rozemarijn weg.  

Men neme
1     aardappel
2     courgettes
2     uien 
2     teentjes knoflook
1     handje pijnboompitten
1/2   bouillonblokje
       olijfolie
       oregano
       rozemarijn

En dan
Snijden we de aardappel en courgettes in dobbelsteentjes en hak je de knoflook en uien fijn. Zet een grote pan op het vuur, olie er in, uien, oregano, rozemarijn en knoflook er bij en schep alles om. Zet het vuur laag en laat ze even fruiten. Als de uien zacht zijn mogen de courgetteblokjes en de aardappel er bij. Zorg ervoor dat ze niet echt gaan bakken maar meer fruiten.

Na een paar minuten (waarbij je de groenten om blijft scheppen) mag de bouillon er bij. Ik gebruik liever wat minder bouillonblokjes en dat vul ik zelf aan met kruiden, omdat ik de bouillonblokjes vaak zo zout vind. Maar goed, giet water in de pan tot de courgettes lekker onderstaan. Een half blokje bouillon er bij en roeren tot hij opgelost is. Laat de soep zachtjes koken voor nog een paar minuten, totdat de courgette en de aardappel zacht zijn maar niet snotterig. 

Haal de pan dan van het vuur (zet hem in de in de gootsteen wegens spettergevaar) en blitz de soep met de staafmixer zacht en schuimig: je zult zien dat room helemaal niet nodig is! Breng de soep op smaak met peper, zout en (verse) kruiden. Rooster dan pijnboompitjes in een droge pan met dunne bodem. De pitjes zijn gaar als ze heerlijk gaan geuren. Verdeel de soep over kommen (of bakjes voor de vriezer), giet er wat goede olijfolie over en strooi er een paar pijnboompitjes over. 

Smakelijk!

Rinke
       

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kaapse Raasdonders

Dit is geen recept dat het van zijn looks moet hebben. Ik heb voor het eerst gehoord van dit onooglijke prutje in Otje van Annie M.G. Schmidt, daarin riep een kapitein altijd om Kaapse Raasdonders. Op de Boeroe eten we vaak bonen en van de restjes heb ik een keer Kaapse Raasdonders gemaakt. Het is perfect voor de dagen waarop je hard gewerkt hebt (of nog moet werken) en je geen zin hebt om naar de winkel te gaan. Het gaat rechtstreeks van de voorraadkast in de pan en hop op je bord. Simpel eten, maar vullend en gezond! Je hoeft niets precies af te meten, de lijst hieronder heb ik ook maar achteraf bedacht. Het is een recept voor één persoon, dus neem precies zoveel van alles als je zin hebt. Wij hebben geïnvesteerd in hele goede biologische olijfolie en dat maakt alle gerechten helemaal af. Als je de prijs ziet verklaar je me voor gek, maar alles en dan bedoel ik ook alles wordt veel lekkerder met goede olie: brood, aardappels, salades, pasta... En het is nog goed voor je ook.  I...

Welkom op de Boeroe!

Beste lezers, Jullie zullen je wel afvragen wat jullie hier doen en wat wij (Fleur en Rinke) nou weer hebben verzonnen. Dat zullen we hier eens netjes uitleggen. Vanavond, tijdens het eten van Fleurs eerste zelfgemaakte risotto kwamen we er achter dat we een hele lijst Boeroerecepten hebben verzameld. Eten is bij ons heel erg belangrijk, wij leven namelijk volgens het Elsie Scheel regime (voor meer informatie zie: Het Elsie Scheel-regime.  NRC Handelsblad 19 en 20 januari 2013, LUX liefde en puzzels.) Het is voor ons uiterst belangrijk om vooral heel erg lekker te eten, met mayonaise, taart, gebakken aardappels en room. Maar dan wel biologische room. Wij doen niet aan de lijn, maar koken wel vaak biologisch en zonder vlees. De lijn is om was aan op te hangen!  Terug naar de belangrijke zaken, we waren aan het eten, en die risotto was zo lekker dat we het wel moesten delen met de buitenwereld! Wij meiden op De Boeroe, Anna Maria en Maartje horen daar ook bij (al typen zij...

moeders stoofvlees

Stoofvlees is natuurlijk een echte winterhap maar aangezien de lente zich weer heeft verstopt en mijn broer op bezoek komt ga ik hem en mezelf verassen met mama's heerlijke stoofvlees. Het heeft lang geduurd tot ik het echt kon waarderen, als kind maak je van die vieze uilenballen van het vlees. Totdat ik ging zeilen, na 80 dagen op zee was ik hongerig en moe. Er is dan ook geen beter medicijn dan stoofvlees maar dan wel die van mijn moeder. Niemand maakt hem zo lekker, er zijn twee geheime ingrediënten dat is liefde en heel veel tijd (3 dagen). En dan is het echt hemels zacht, als boter die op je tong smelt. Terwijl ik dit typ ruik ik het vlees al, mijn huisgenoten worden altijd blij als ze dit ruiken want dat betekend namelijk feest! voor een grote pan (5 personen)  hebben we nodig *ongeveer een kilo runderlappen met een randje vet  *2 uien gesnipperd *2 teentjes knoflook in stukjes *een flink glas rode wijn *een scheut ketjap manis *een scheut o...