Hallo allemaal,
Na het enthousiaste verhaal van mijn eerste en zeer geslaagde risotto van gister volgt hier het recept.
Het recept is van Jamie Oliver, met mijn commentaar en ervaring er bij, tips van Rinke en nog veel meer.
Dit gerecht uit heel geschikt om met zijn tweeën te maken, zet een lekkere plaat op en ga zingend, dansend koken (dit is niet alleen heel leuk maar ook nog eens zeer raadzaam). Lekker eten is wel belangrijk maar eeeh o ja sporten ook. Het is belangrijk dat je de recepten niet klakkeloos overneemt, ze zijn bedoeld als richtlijnen. Voeg ingrediënten toe of laat ze juist weg, doe waar je zelf zin in hebt.
We hebben nodig voor 4 personen (of 3 hongerige)
Voor je basis risotto:
*1 liter groenten bouillon
*scheutje olijfolie
*een halve ui die fijngehakt is
*1 stengel bleekselderij in fijne ringetjes gesneden
*300 gr risotto rijst
*zout en peper (liefst uit de molen)
*125 ml witte wijn (gebruik niet je dure chardonnay dat is zonde)
*klont(je) roomboter
*citroensap
Wat je nodig hebt om je risotto op smaak te brengen:
*scheutje olijfolie
*2 tenen knoflook, gehakt of in dunne plakjes
*300 gr kerstomaatjes (als ze maar rijp zijn)
*3 takjes verse basilicum (liefst uit eigen tuin)
*Parmezaanse kaas fijn geraspt
*pijnboompitten
Recept
We beginnen met het snijden van de ui en selderij, zorg dat het mooi fijn gehakt is en doe dit op laag vuur in een flinke pan (je risotto zet uit en je moet goed kunnen roeren!). Laat je ui en selderij zachtjes bakken tot ze helemaal zacht zijn maar niet bruin. Ondertussen zet je een andere pan op het vuur waar je de groentebouillon in maakt ( je kan zelf groenten bouillon maken of gewoon een bouillon blokje). Als je uitjes en selderij mooi zacht zijn en het heerlijk ruikt voegen we de risotto er bij, roer alles goed door. Na 2 minuten gieten we de wijn erbij, vanaf dit moment moet je eigenlijk blijven roeren. Risotto is dan ook een goed gerecht om met twee te maken, als je dan een lamme arm krijgt van het roeren kan de andere even spierballen kweken. Zodra de wijn is verdampt voegen we een pollepel bouillon toe tijdens het roeren. Blijf de bouillon toevoegen tot de risotto gaar is, het vuur mag redelijk hoog staan. Zolang je constant blijft roeren mag de risotto flink pruttelen. Proef tussendoor vaak, als je vind dat je risotto te zout wordt voeg dan gewoon water toe ipv bouillon (soms heb je meer dan 1 liter vocht nodig soms minder, raak dus niet in paniek als niet alles op is).
Terwijl jij of iemand anders zich suf staat te roeren in de risotto maken we het tweede deel van het gerecht namelijk de tomaten basilicum saus. Neem een klein pannetje, zet dit op laag vuur en giet er een flinke scheut olijfolie in. Voeg de gehakte of gesneden knoflook toe en zak deze zachtjes aan, na twee minuten kunnen de tomaatjes en basilicumblaadjes er bij. Laat dit zachtjes pruttelen tot de tomaatjes zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Voeg eventueel peper en zout toe !Let wel op want je risotto is ook zout van de bouillon.
Er bestaat veel discussie over de vraag wanneer de risotto nou gaar is, soms duurt het 20 minuten soms ben je 40 minuten aan het roeren.
Een trucje: Neem een korrel risotto, druk hem met één vinger fijn op je bord/aanrecht/lepel. De korrel moet zacht zijn van buiten maar van binnen moet hij nog een beetje hard/droog zijn. Als dit zo is bij jou risotto is hij gaar! Er is dus maar 1 manier om je risotto te checken, doe dit dan ook regelmatig.
!Tip van Rinke!
Mocht je er nou helemaal klaar mee zijn en ben je al uren aan het roeren, doe er pijnboompitten bij dan merk je er niets van dat de korrels nog beet hebben.
Nu is je risotto gaar en voegen we een klontje boter en een handje geraspte Parmezaanse kaas en de saus toe, roer dit even door. Vervolgens doen we de deksel op de pan en het vuur uit. Je hebt nu twee minuten om je je pijnboompitjes te bakken en eventueel nog wat Parmezaanse kaas te raspen, deze tijd heeft de risotto nodig om even af te koelen en wat steviger te worden.
Ben je op de luxe tour, zet de borden klaar en schep de risotto op (in tv programma's zie je altijd dat ze er een torentje van maken maar dat is onzin, dan is de risotto veel te droog. Het hoort gewoon een suf bergje te zijn, maar geen soep). Garneer het met wat Parmezaanse kaas, pijnboompitten en een paar blaadjes basilicum.
Doe nu je ogen dicht en neem een hap, dit is een smaak sensatie die je niet mag missen.
Bon appétit!
Liefs Fleur
Reacties
Een reactie posten