Doorgaan naar hoofdcontent

Basis risotto

Hallo allemaal,

Na het enthousiaste verhaal van mijn eerste en zeer geslaagde risotto van gister volgt hier het recept.
Het recept is van Jamie Oliver, met mijn commentaar en ervaring er bij, tips van Rinke en nog veel meer.

Dit gerecht uit heel geschikt om met zijn tweeën te maken, zet een lekkere plaat op en ga zingend, dansend koken (dit is niet alleen heel leuk maar ook nog eens zeer raadzaam). Lekker eten is wel belangrijk maar eeeh o ja sporten ook. Het is belangrijk dat je de recepten niet klakkeloos overneemt, ze zijn bedoeld als richtlijnen. Voeg ingrediënten toe of laat ze juist weg, doe waar je zelf zin in hebt.

We hebben nodig voor 4 personen (of 3 hongerige)
Voor je basis risotto:
*1 liter groenten bouillon
*scheutje olijfolie
*een halve ui die fijngehakt is
*1 stengel bleekselderij in fijne ringetjes gesneden
*300 gr risotto rijst
*zout en peper (liefst uit de molen)
*125 ml witte wijn (gebruik niet je dure chardonnay dat is zonde)
*klont(je) roomboter
*citroensap


Wat je nodig hebt om je risotto op smaak te brengen:
*scheutje olijfolie
*2 tenen knoflook, gehakt of in dunne plakjes
*300 gr kerstomaatjes (als ze maar rijp zijn)
*3 takjes verse basilicum (liefst uit eigen tuin)
*Parmezaanse kaas fijn geraspt
*pijnboompitten



Recept

We beginnen met het snijden van de ui en selderij, zorg dat het mooi fijn gehakt is en doe dit op laag vuur in een flinke pan (je risotto zet uit en je moet goed kunnen roeren!). Laat je ui en selderij zachtjes bakken tot ze helemaal zacht zijn maar niet bruin. Ondertussen zet je een andere pan op het vuur waar je de groentebouillon in maakt ( je kan zelf groenten bouillon maken of gewoon een bouillon blokje). Als je uitjes en selderij mooi zacht zijn en het heerlijk ruikt voegen we de risotto er bij, roer alles goed door. Na 2 minuten gieten we de wijn erbij, vanaf dit moment moet je eigenlijk blijven roeren. Risotto is dan ook een goed gerecht om met twee te maken, als je dan een lamme arm krijgt van het roeren kan de andere even spierballen kweken. Zodra de wijn is verdampt voegen we een pollepel bouillon toe tijdens het roeren. Blijf de bouillon toevoegen tot de risotto gaar is, het vuur mag redelijk hoog staan. Zolang je constant blijft roeren mag de risotto flink pruttelen. Proef tussendoor vaak, als je vind dat je risotto te zout wordt voeg dan gewoon water toe ipv bouillon (soms heb je meer dan 1 liter vocht nodig soms minder, raak dus niet in paniek als niet alles op is).

Terwijl jij of iemand anders zich suf staat te roeren in de risotto maken we het tweede deel van het gerecht namelijk de tomaten basilicum saus. Neem een klein pannetje, zet dit op laag vuur en giet er een flinke scheut olijfolie in. Voeg de gehakte of gesneden knoflook toe en zak deze zachtjes aan, na twee minuten kunnen de tomaatjes en basilicumblaadjes er bij. Laat dit zachtjes pruttelen tot de tomaatjes zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Voeg eventueel peper en zout toe !Let wel op want je risotto is ook zout van de bouillon.

Er bestaat veel discussie over de vraag wanneer de risotto nou gaar is, soms duurt het 20 minuten soms ben je 40 minuten aan het roeren.
Een trucje: Neem een korrel risotto, druk hem met één vinger fijn op je bord/aanrecht/lepel. De korrel moet zacht zijn van buiten maar van binnen moet hij nog een beetje hard/droog zijn. Als dit zo is bij jou risotto is hij gaar! Er is dus maar 1 manier om je risotto te checken, doe dit dan ook regelmatig.

!Tip van Rinke!
Mocht je er nou helemaal klaar mee zijn en ben je al uren aan het roeren, doe er pijnboompitten bij dan merk je er niets van dat de korrels nog beet hebben.


Nu is je risotto gaar en voegen we een klontje boter en een handje geraspte Parmezaanse kaas en de saus toe, roer dit even door. Vervolgens doen we de deksel op de pan en het vuur uit. Je hebt nu twee minuten om je  je pijnboompitjes te bakken en eventueel nog wat Parmezaanse kaas te raspen, deze tijd heeft de risotto nodig om even af te koelen en wat steviger te worden.

Ben je op de luxe tour, zet de borden klaar en schep de risotto op (in tv programma's zie je altijd dat ze er een torentje van maken maar dat is onzin, dan is de risotto veel te droog. Het hoort gewoon een suf bergje te zijn, maar geen soep). Garneer het met wat Parmezaanse kaas, pijnboompitten en een paar blaadjes basilicum.

Doe nu je ogen dicht en neem een hap, dit is een smaak sensatie die je niet mag missen.

Bon appétit!


Liefs Fleur

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kaapse Raasdonders

Dit is geen recept dat het van zijn looks moet hebben. Ik heb voor het eerst gehoord van dit onooglijke prutje in Otje van Annie M.G. Schmidt, daarin riep een kapitein altijd om Kaapse Raasdonders. Op de Boeroe eten we vaak bonen en van de restjes heb ik een keer Kaapse Raasdonders gemaakt. Het is perfect voor de dagen waarop je hard gewerkt hebt (of nog moet werken) en je geen zin hebt om naar de winkel te gaan. Het gaat rechtstreeks van de voorraadkast in de pan en hop op je bord. Simpel eten, maar vullend en gezond! Je hoeft niets precies af te meten, de lijst hieronder heb ik ook maar achteraf bedacht. Het is een recept voor één persoon, dus neem precies zoveel van alles als je zin hebt. Wij hebben geïnvesteerd in hele goede biologische olijfolie en dat maakt alle gerechten helemaal af. Als je de prijs ziet verklaar je me voor gek, maar alles en dan bedoel ik ook alles wordt veel lekkerder met goede olie: brood, aardappels, salades, pasta... En het is nog goed voor je ook.  I...

Welkom op de Boeroe!

Beste lezers, Jullie zullen je wel afvragen wat jullie hier doen en wat wij (Fleur en Rinke) nou weer hebben verzonnen. Dat zullen we hier eens netjes uitleggen. Vanavond, tijdens het eten van Fleurs eerste zelfgemaakte risotto kwamen we er achter dat we een hele lijst Boeroerecepten hebben verzameld. Eten is bij ons heel erg belangrijk, wij leven namelijk volgens het Elsie Scheel regime (voor meer informatie zie: Het Elsie Scheel-regime.  NRC Handelsblad 19 en 20 januari 2013, LUX liefde en puzzels.) Het is voor ons uiterst belangrijk om vooral heel erg lekker te eten, met mayonaise, taart, gebakken aardappels en room. Maar dan wel biologische room. Wij doen niet aan de lijn, maar koken wel vaak biologisch en zonder vlees. De lijn is om was aan op te hangen!  Terug naar de belangrijke zaken, we waren aan het eten, en die risotto was zo lekker dat we het wel moesten delen met de buitenwereld! Wij meiden op De Boeroe, Anna Maria en Maartje horen daar ook bij (al typen zij...

moeders stoofvlees

Stoofvlees is natuurlijk een echte winterhap maar aangezien de lente zich weer heeft verstopt en mijn broer op bezoek komt ga ik hem en mezelf verassen met mama's heerlijke stoofvlees. Het heeft lang geduurd tot ik het echt kon waarderen, als kind maak je van die vieze uilenballen van het vlees. Totdat ik ging zeilen, na 80 dagen op zee was ik hongerig en moe. Er is dan ook geen beter medicijn dan stoofvlees maar dan wel die van mijn moeder. Niemand maakt hem zo lekker, er zijn twee geheime ingrediënten dat is liefde en heel veel tijd (3 dagen). En dan is het echt hemels zacht, als boter die op je tong smelt. Terwijl ik dit typ ruik ik het vlees al, mijn huisgenoten worden altijd blij als ze dit ruiken want dat betekend namelijk feest! voor een grote pan (5 personen)  hebben we nodig *ongeveer een kilo runderlappen met een randje vet  *2 uien gesnipperd *2 teentjes knoflook in stukjes *een flink glas rode wijn *een scheut ketjap manis *een scheut o...