Het heeft lang geduurd tot ik het echt kon waarderen, als kind maak je van die vieze uilenballen van het vlees. Totdat ik ging zeilen, na 80 dagen op zee was ik hongerig en moe. Er is dan ook geen beter medicijn dan stoofvlees maar dan wel die van mijn moeder. Niemand maakt hem zo lekker, er zijn twee geheime ingrediënten dat is liefde en heel veel tijd (3 dagen). En dan is het echt hemels zacht, als boter die op je tong smelt.
Terwijl ik dit typ ruik ik het vlees al, mijn huisgenoten worden altijd blij als ze dit ruiken want dat betekend namelijk feest!
voor een grote pan (5 personen) hebben we nodig
*ongeveer een kilo runderlappen met een randje vet
*2 uien gesnipperd
*2 teentjes knoflook in stukjes
*een flink glas rode wijn
*een scheut ketjap manis
*een scheut olijfolie
*klontje boter
*peper, zout
*thee-ei met laurier, foelie en kruidnagel
*maizena
*oregano
*basilicum
Neem je beste/grootste braadpan (ik heb een prachtige Le Creuset pan die ik altijd gebruik) doe daar een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in en laat hem lekker heet worden. Bestrooi je runderlappen flink met peper en zout aan beide kanten, braad deze even kort aan in de hete pan. Leg ze op een bord en fruit je uien en knoflook in het vet dat nog in de pan zit. Zet je vuurtje laag en laat de uien mooi glazig worden, als ze klaar zijn leg je de runderlappen weer in de pan. Giet de rode wijn in de pan, voeg een scheut ketjap toe en vul de rest aan met water. Alles moet net onder staan, neem nu een thee-ei of een builtje waar je laurierblad, 3 kruidnagels en foelie in doet. Duw deze onder het vocht zodat de smaken worden opgenomen, strooi nog wat oregano en basilicum in de pan en zet alles op het laagste vuurtje. Het mag net niet koken (zet anders een vlammenverdeler op het vuur).
Nu is je stoofvlees nog lang niet klaar, ik maak hem meestal 's middags en laat hem heel de dag zachtjes pruttelen voor wie de luxe heeft van een kachel is dat ook een heel geschikte plek. Roer af en toe het geheel door elkaar en als het goed is zal het stoofvlees langzaam uit elkaar vallen. Vervang elke dag de kruiden in het thee-ei, en na een dag kun je de saus binden met maizena.
Ik maak het papje altijd eerst in een kopje door 1 eetlepel maizena te vermengen met wat water tot je een mooie dunne vloeistof krijgt. Giet dit in de pan en roer het rustig door, het duurt even voordat alles gaat binden. Ga dus niet met je ongeduldige hoofd een tweede portie maizena toevoegen wacht daar een uurtje mee.
Het is in principe na 1 dag al eetbaar maar als je het echt boterzacht wilt hebben zul je langer moeten wachten maar dat is het geheel waard!
Bon appetit!
Fleur
Reacties
Een reactie posten