Dit is geen recept dat het van zijn looks moet hebben. Ik heb voor het eerst gehoord van dit onooglijke prutje in Otje van Annie M.G. Schmidt, daarin riep een kapitein altijd om Kaapse Raasdonders. Op de Boeroe eten we vaak bonen en van de restjes heb ik een keer Kaapse Raasdonders gemaakt. Het is perfect voor de dagen waarop je hard gewerkt hebt (of nog moet werken) en je geen zin hebt om naar de winkel te gaan. Het gaat rechtstreeks van de voorraadkast in de pan en hop op je bord. Simpel eten, maar vullend en gezond! Je hoeft niets precies af te meten, de lijst hieronder heb ik ook maar achteraf bedacht. Het is een recept voor één persoon, dus neem precies zoveel van alles als je zin hebt. Wij hebben geïnvesteerd in hele goede biologische olijfolie en dat maakt alle gerechten helemaal af. Als je de prijs ziet verklaar je me voor gek, maar alles en dan bedoel ik ook alles wordt veel lekkerder met goede olie: brood, aardappels, salades, pasta... En het is nog goed voor je ook.
Ingrediënten
1 ui
kapucijners (ongeveer 200 gram)
spek (ontbijtspek, katenspek, wat je lekker vindt)
aardappels (zoveel als je op kunt)
goede olijfolie
scherpe mosterd
Recept
Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Hoe kleiner je ze snijd, hoe sneller ze gaar zijn, maar ik zou niet zo ver gaan als dobbelsteentjes. Dan wordt het ineens ook niet meer zo simpel! Zet ze op met wat zout en snij dan de ui fijn. Zet nog een klein pannetje op het vuur bak de plakjes spek en het uitje zachtjes. Laat ze lekker zweten. Als de uitjes lekker zacht geworden zijn is het tijd voor de bonen. Doe ze met een klein beetje van het bonenwater in de pan (ik laat ze uitlekken in een zeef boven een bakje en dan gooi ik een beetje van het vocht in de pan). Laat het heel zachtjes pruttelen totdat de aardappels gaar zijn.
Dan gieten we de aardappels af, ze kunnen meteen op een diep bord. Het bonenmengsel kan er bij, peper en zout, een scheutje goede olijfolie, een lik mosterd en voila: Kaapse Raasdonders à la Rinke!
Ingrediënten
1 ui
kapucijners (ongeveer 200 gram)
spek (ontbijtspek, katenspek, wat je lekker vindt)
aardappels (zoveel als je op kunt)
goede olijfolie
scherpe mosterd
Recept
Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Hoe kleiner je ze snijd, hoe sneller ze gaar zijn, maar ik zou niet zo ver gaan als dobbelsteentjes. Dan wordt het ineens ook niet meer zo simpel! Zet ze op met wat zout en snij dan de ui fijn. Zet nog een klein pannetje op het vuur bak de plakjes spek en het uitje zachtjes. Laat ze lekker zweten. Als de uitjes lekker zacht geworden zijn is het tijd voor de bonen. Doe ze met een klein beetje van het bonenwater in de pan (ik laat ze uitlekken in een zeef boven een bakje en dan gooi ik een beetje van het vocht in de pan). Laat het heel zachtjes pruttelen totdat de aardappels gaar zijn.
Dan gieten we de aardappels af, ze kunnen meteen op een diep bord. Het bonenmengsel kan er bij, peper en zout, een scheutje goede olijfolie, een lik mosterd en voila: Kaapse Raasdonders à la Rinke!
Reacties
Een reactie posten