Doorgaan naar hoofdcontent

Kaapse Raasdonders

Dit is geen recept dat het van zijn looks moet hebben. Ik heb voor het eerst gehoord van dit onooglijke prutje in Otje van Annie M.G. Schmidt, daarin riep een kapitein altijd om Kaapse Raasdonders. Op de Boeroe eten we vaak bonen en van de restjes heb ik een keer Kaapse Raasdonders gemaakt. Het is perfect voor de dagen waarop je hard gewerkt hebt (of nog moet werken) en je geen zin hebt om naar de winkel te gaan. Het gaat rechtstreeks van de voorraadkast in de pan en hop op je bord. Simpel eten, maar vullend en gezond! Je hoeft niets precies af te meten, de lijst hieronder heb ik ook maar achteraf bedacht. Het is een recept voor één persoon, dus neem precies zoveel van alles als je zin hebt. Wij hebben geïnvesteerd in hele goede biologische olijfolie en dat maakt alle gerechten helemaal af. Als je de prijs ziet verklaar je me voor gek, maar alles en dan bedoel ik ook alles wordt veel lekkerder met goede olie: brood, aardappels, salades, pasta... En het is nog goed voor je ook. 

Ingrediënten
1  ui
   kapucijners (ongeveer 200 gram)
   spek (ontbijtspek, katenspek, wat je lekker vindt)
   aardappels (zoveel als je op kunt)
   goede olijfolie
   scherpe mosterd


Recept
Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Hoe kleiner je ze snijd, hoe sneller ze gaar zijn, maar ik zou niet zo ver gaan als dobbelsteentjes. Dan wordt het ineens ook niet meer zo simpel! Zet ze op met wat zout en snij dan de ui fijn. Zet nog een klein pannetje op het vuur bak de plakjes spek en het uitje zachtjes. Laat ze lekker zweten. Als de uitjes lekker zacht geworden zijn is het tijd voor de bonen. Doe ze met een klein beetje van het bonenwater in de pan (ik laat ze uitlekken in een zeef boven een bakje en dan gooi ik een beetje van het vocht in de pan). Laat het heel zachtjes pruttelen totdat de aardappels gaar zijn. 

Dan gieten we de aardappels af, ze kunnen meteen op een diep bord. Het bonenmengsel kan er bij, peper en zout, een scheutje goede olijfolie, een lik mosterd en voila: Kaapse Raasdonders à la Rinke!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Welkom op de Boeroe!

Beste lezers, Jullie zullen je wel afvragen wat jullie hier doen en wat wij (Fleur en Rinke) nou weer hebben verzonnen. Dat zullen we hier eens netjes uitleggen. Vanavond, tijdens het eten van Fleurs eerste zelfgemaakte risotto kwamen we er achter dat we een hele lijst Boeroerecepten hebben verzameld. Eten is bij ons heel erg belangrijk, wij leven namelijk volgens het Elsie Scheel regime (voor meer informatie zie: Het Elsie Scheel-regime.  NRC Handelsblad 19 en 20 januari 2013, LUX liefde en puzzels.) Het is voor ons uiterst belangrijk om vooral heel erg lekker te eten, met mayonaise, taart, gebakken aardappels en room. Maar dan wel biologische room. Wij doen niet aan de lijn, maar koken wel vaak biologisch en zonder vlees. De lijn is om was aan op te hangen!  Terug naar de belangrijke zaken, we waren aan het eten, en die risotto was zo lekker dat we het wel moesten delen met de buitenwereld! Wij meiden op De Boeroe, Anna Maria en Maartje horen daar ook bij (al typen zij...

Stoofperen

Het is winter dus moeten er weer stoofperen gegeten worden, want wees nou eerlijk wat is het leven zonder stoofperen? Eigenlijk is het een bijzonder eenvoudig dessert wat je tussendoor even kan maken, het enige wat ik naar vind is het formaat van de kleine nare harde peertjes. Maar niet klagen want met de Olympische winterspelen op de achtergrond is dit een prima klusje. Goed ik maak mijn peren altijd zonder suiker aangezien door de wijn en de peer zelf het geheel toch zoet wordt. we hebben nodig: *Doyenne du Comice (stoofperen) aantal geheel naar keuze *een kaneelstokje/ of kaneel poeder *een fles rode wijn (geen dure en hij gaat er heus niet helemaal in) Schil de peren, snij ze in tweeën en haal het klokkenhuis er uit (geen eenvoudig klusje, zorg dan ook voor een goed scherp mes). Doe ze in een grote pan, je wilt niet dat het gaat overkoken want dan heb je een rode keuken. Giet er tot de helft wijn bij en vul aan met water, de peertjes moeten net onder staan. Leg er een k...